Köpek koronavirus enfeksiyonu, tek iplikli RNA’lı bir virustur ve duyarlı genç köpeklerde ishalle seyreden salgınlara neden olur. Virus özellikle genç köpekler arasında oldukça bulaşıcıdır. Yetişkin köpeklere hastalık semptomlarına neden olmaz veya oldukça hafif seyirlidir. Çoğunlukla tedaviye gerek duyulmaz.
Köpek coronavirus’u enfekte dışkının ağza teması ile bulaşır. Bulaşma direk temastan daha çok dışkı ile kontamine çevresel etkenler yoluyla olur.
Virusun alınmasını takiben 1-4 gün içerisinde enterit şekillenir. Coronavirus ile beraber seyreden diğer enterik hastalıkların varlığında, dışkı portakal renginde, kötü kokulu ve bazen kanlıdır. Mevcut diğer hastalığa bağlı olarak, enterit şiddetli ise gelişen sıvı ve elektrolit kaybına bağlı ağır bir tablo olabilir, dehidrasyon, asidozis, halsizlik, güçsüzlük görülebilir. Yine enterit sebebiyle peristaltik artışına bağlı intususepsiyon (bağırsağın kendi içine doğru hareketi sebebiyle bağırsak tıkanması) olabilir.
İnsan coronaviral hastalıkları ile köpek coronavirusları kaynaklı hastalıklar farklıdır. Köpek coronavirus enfeksiyonu zoonoz-insana bulaşıcı bir hastalık değildir.
Köpekler için CCV aşıları mevcuttur. Ancak 2016 yılı itibari ile, VGG*, köpek coronavirus aşılarının koruyuculuğu ile ilgili yeterli bir kanıt olamaması ve köpekler için enterik coronavirüs ‘ün gerçek bir patojen olup olmadığının tartışmalı olmasından dolayı, yapılmasını önermez.
*= Dünya Küçük Hayvan Veteriner Hekimliği Birliği (WSAVA) ‘ne bağlı Aşılama Kuralları Grubu